کشور آمریکا، همواره یکی از بهترین و محبوبترین مقاصد برای سفر و زندگی شناخته میشود. کیفیت بالای زندگی، فرصتهای کاری فراوان و جاذبه های گردشگری شگفتانگیز و متنوع باعث جذب افراد از سراسر دنیا به این کشور شدهاند.
ایالات متحدهٔ آمریکا (United States of America) یک کشور مستقل است که عمده خاک آن در آمریکای شمالی گسترده شده است. این کشور از نظر موقعیت نسبی در میان کشورهای کانادا و مکزیک و اقیانوس اطلس و آرام جای دارد. آمریکا متشکل از ۵۰ ایالت، یک حوزهٔ فدرال، پنج سرزمین خودمختار، ۳۲۶ منطقه اختصاصی سرخپوستی و با مجموعهای از جزایر پراکنده سومین کشور پهناور جهان محسوب میشود.
این شرایط و سایر شاخصهای توسعه اقتصادی و فرهنگی باعث شده که بسیار از ایرانیها به دنبال سفر یا اقامت در این کشور باشند. در همین راستا ویزای آمریکا برای ایرانیان مجوز ورود به آمریکا بوده و به صورت موقت یا دائم، بسته به اهداف مهاجرتی (توریستی، ازدواج، تحصیلی، تجاری، کار و یا سرمایهگذاری) برای آنها صادر میشود. با توجه به عدم وجود سفارت آمریکا در ایران، برای اخذ انواع ویزای آمریکا باید درخواست خود را به سفارت آمریکا در کشورهای همسایه بدهید. هر چند که این مورد ممکن است باعث افزایش قیمت ویزای آمریکا برای هموطنان شود ولی در حال حاضر این تنها راه است.
قیمت ویزای آمریکا
گردشگران، مسافران، دانشجویان، شاغلان، اساتید و همه کسانی که قصد سفر به ایالات متحده را دارند مسلما به قیمت ویزای آمریکا توجه ویژهای دارند. اما نکته بسیار مهم در زمینه هزینه اخذ ویزای آمریکا وجود تفاوت در نوع ویزا بوده که باعث میشود مخارج سفر و اقامت در آمریکا متفاوت باشد. اما مجموعه فهیم گشت با داشتن مشاوران حرفهای و مجرب اقامت آمریکا، میتواند بهترین توضیحات را در خصوص عوامل موثر بر گرفتن ویزای توریستی، تحصیلی، شغلی، مهاجرتی و غیرمهاجرتی آمریکا و هزینهکرد آنها در اختیار علاقهمندان قرار دهد.
انواع ویزای آمریکا
جهت سفر به خاک ایالات متحده آمریکا و اخذ اقامت این کشور، حدود 185 نوع ویزای مختلف وجود دارد که میتوان آنها را به دو دسته ویزاهای مهاجرتی (IV) و غیر مهاجرتی (NIV) تقسیمبندی کرد. تفاوتهای بسیاری در مراحل دریافت ویزای مهاجرتی و غیر مهاجرتی وجود داشته چنانچه با کوچکترین اشتباه در مرحله مصاحبه ویزاهای غیرمهاجرتی باعث افزایش ریسک ریجکتی خواهد شد.
ویزای مهاجرتی آمریکا
افرادی که قصد دارند به صورت همیشگی به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کرده و باید ویزای مهاجرتی آمریکاه را اخذ نمایند. متقاضی اخذ ویزای آمریکا باید به به افسر کنسولگری یا سفارت اثبات کند که کلیه شرایط لازم برای دریافت نوع ویزایی که برای آن درخواست کرده را دارد. ویزای مهاجرتی با عنوان گرین کارت (Green Card) نیز شناخته میشود. اشخاص با داشتن این نوع ویزا میتوانند به ایالات متحده آمریکا نقل مکان کرده و تا زمان دلخواه خود در آنجا اقامت داشته باشند. در ادامه به انواع ویزاهای مهاجرتی ایالات متحده خواهیم پرداخت:
انواع ویزاهای مهاجرتی آمریکا (IV):
برای اقامت دائم در کشور آمریکا باید یکی از انواع ویزاهای مهاجرتی آمریکا را دریافت کنید و تا زمانی که تمایل داشته باشید در این کشور به زندگی و کار بپردازید. لذا مهمترین ویزاهای مهاجرتی ایالات متحده را میتوان به صورت زیر تقسیمبندی کرد:
A: شرکت سالانه در گرین کارت
B: داشتن اقوام یا همسر مقیم دائم آمریکا
C: داشتن بستگان یا همسر شهروندان ایالات متحده
EB-1 (D: کارگران دارای اولویت اقامت
EB-2 (E: مختص مدارج پیشرفته و افردا دارای توانایی استثنایی
EB-3 (F: کارگران حرفهای و ماهر و سایر کارگران
EB-4 (G: مهاجران ویژه نظیر کارگران مذهبی
EB-5 (H: برنامه سرمایهگذاری مهاجرت
ویزای خانوادگی آمریکا
چنانچه متقاضی همسر یا نامزد یک شهروند ایالت متحده آمریکا بوده و یا یکی از اعضای خانواده درجه یک او شهروند یا مقیم دائم آمریکا باشد، شخص میتواند برای اخذ ویزای خانوادگی آمریکا اقدام نماید. توجه داشته باشید که ویزاهای مهاجرتی به محض ورود به خاک آمریکا به گرین کارت تبدیل میشوند. مراحل درخواست ویزای خانواده آمریکا بر طبق موقعیتهای گوناگون دارای تفاوتهای به شرح زیر هستند:
1. اگر متقاضی دارای والدین شهروند آمریکا بوده میتواند یکی از ویزاهای IR2،F1 و F3 را دریافت کند.
2. اگر فرزندان متقاضی شهروند آمریکا بوده میبایست برای اخذ ویزای IR5 اقدام کند.
3. در صورتی که برادر یا خواهر متقاضی شهروند آمریکا باشد باید به اخذ ویزای F4 بپردازد.
4. در صورتی که همسر فرد در آمریکا گرین کارت داشته باشد و برای مهاجرت باید ویزای F2A دریافت نماید.
5. اگر نامزد فرد متقاضی شهروند آمریکا است و خود او نیز قصد مهاجرت دارد باید به دریافت ویزای K-1 بپردازد.
6. چنانچه همسر فرد درخواستکننده شهروند آمریکا بوده و گرین کارت داشته باشد، میتواند درخواست ویزای خود را به همراه مدارک مورد نیاز از طریق ارسال فرم مربوطه به اداره مهاجرت آمریکا بفرستد.
ویزای لاتاری گرین کارت آمریکا (Diversity Visa Lottery Program)
دولت آمریکا و اداره مهاجرت امریکا سالانه به برگزاری برنامه قرعه کشی برای ویزای لاتاری گرین کارت آمریکا میپردازد که تمامی افراد و متقاضیان با داشتن عکس و پاسپورت قادر به شرکت در این برنامه خواهند بود. لاتاری که یکی از آسانترین راههای گرفتن ویزای آمریکا بوده به افراد امکان میدهد تا از طریق قرعه کشی شانس دریافت ویزای مهاجرتی آمریکا را به دست بیاورند. لازم به ذکر است که هر ساله تعداد 55 هزار ویزای گرین کارت لاتاری در بین شرکتکنندگان توزیع میشود.
ویزای کاری آمریکا
اساتید و پژوهشگران و سرمایه گذاران و کلیه افرادی که دارای توانایی و مهارتهایی در زمینههای علمی، هنری و ورزشی بوده میتوانند ویزای کاری آمریکا را دریافت کنند. این ویزا به قصد زندگی و کار دائمی در ایالات متحده آمریکا برای علاقهمندان و واجدان شرایط صادر میشود.
این ویزا در انواع مختلف EB-1 ، EB-2، EB-3، EB-4 و EB-5 وجود دارد که در ادامه به توضیح درباره هرکدام از آنها پرداخته شده است.
ویزای EB-1A
این ویزا به افرادی با توانایی خاص و جوایز ارزشمند جهانی نظیر مدال المپیک، جایزه نوبل، کن یا اسکار هستند تعلق میگیرد. این دسته از افراد بدون نیاز به داشتن جاب آفر میتوانند به آسانی ویزای EB-1A را اخذ نمایند.
ویزای EB-1B
این نوع ویزای آمریکا ویژه محقق ها و پژوهشگران و اساتید دانشگاه بوده که در این صورت باید دعوت نامه یا جاب آفر از سوی یک موسسه تحقیقاتی از آمریکا دریافت کرده باشند و هم چنین فرد متقاضی دارای حداقل 3 سال سابقه کار به عنوان استاد یا پژوهشگر در کشور خود باشد.
ویزای EB-1C
مدیران شرکتهای چند ملیتی است که در 3 سال گذشته دست کم یک سال به مدیریت یک شرکت بینالمللی پرداخته باشند میتوانند ویزای EB-1C را به خود اختصاص دهند. همچنین متقاضیان برای اخذ این ویزا نیاز به دعوت نامه یا پیشنهاد کاری از یک کارفرما در آمریکا دارند.
ویزای EB-2
یکی از پرطرفدارترین انواع ویزای آمریکا ویزای EB-2 بوده که در واقع افرادی را در بر میگیرد که دارای حرفه و تخصصی با مدارک تحصیلی پیشرفته هستند.
ویزای EB-3
افرادی که مدرک تحصیلی حداقل لیسانس دارند یا مشغول کاری هستند ک نیاز به 2 سال آموزش تخصصی دارد واجد شرایط دریافت ویزای EB-3 آمریکا هستند.
ویزای EB-4
گروه بزرگی از مهاجران خاص میتوانند ویزای EB4 را دریافت کنند که شامل اشخاص و گروههای زیر میشوند:
o نیروی کار مذهبی
o بعضی از پزشکان
o کارمندان صدا و سیما
o مترجمان عراقی یا افغانی
o اعضای نیروهای مسلح
o کارمندان بازنشسته ناتو
o کارمندان منطقه کانال پاناما
o کارمندان سازمانهای بینالمللی
o عراقیها یا افغانهایی که به ایالات متحده کمک کردهاند
ویزای سرمایه گذاری EB-5 آمریکا
مهاجرت به آمریکا از طریق ویزای سرمایه گذاری EB5 با سرمایهگذاری در مناطقی که حداقل نرخ بیکاری را دارند امکانپذیر بوده و یا متقاضیان با استفاده از آن در مناطق کمجمعیت با نرخ بیکاری بالا امکان دریافت اقامت دائم آمریکا را خواهند داشت. فرایند اخذ ویزای آمریکا سرمایهگذاری حدودا به سه سال زمان نیاز دارد .این نوع ویزای آمریکا راهی برای سرمایه گذارانی بوده ک به آمریکا مهاجرت کردهاند و میخواهند اقامت دائمی این کشور را به دست بیاورند.
ویزای غیر مهاجرتی آمریکا
افرادی که قصد سفر به صورت موقت برای اهدافی نظیر گردشگری، تجارت، اشتغال، ملاقات خانوادگی و تحصیل را به این کشور دارند ویزای غیر مهاجرتی آمریکا را دریافت میکنند. این نوع ویزای آمریکا که بعد از اتمام مهلت قانونی منقضی میشود، لذا فرد را ملزم به ترک آمریکا میکند. لازم به ذکر است که بیش از بیست نوع مختلف ویزای غیر مهاجرتی وجود داشته که با توجه به اهداف و مدت اقامت متفاوت هستند.
در ادامه به بررسی انواع ویزاهای غیر مهاجرتی آمریکا (NIV) به صورت مفصلتر خواهیم پرداخت:
ویزای توریستی آمریکا
یکی از انواع ویزاهای پرطرفدار در میان ایرانیان و دیگر علاقهمندان ویزای توریستی آمریکا است. سفر توریستی به آمریکا با گشتوگذار در مناطق مختلف آن به جذابیت و هیجان بیشتر منجر خواهد شد. افرادی که برای گردشگری، درمان، تجارت و یا دیدار با خانواده خود، به مدت زمان حداکثر 180 روز قصد سفر به آمریکا را دارند میتوانند جهت اخذ ویزای گردشگری آمریکا که در دو نوع مختلفB1/B2 اقدام کنند.
ویزای توریستی B1 آمریکا
افرادی که میخواهند با اهداف تجاری به صورت موقت وارد آمریکا شوند میبایست ویزای توریستی B1 آمریکا را دریافت کنند. در حقیقت متقاضیانی که جهت انجام فعالیتهایی به شرح زیر به آمریکا مسافرت میکنند میبایست ویزای گردشگری B1 را اخذ نمایند:
همکاری تجاری
امضای قرارداد و تفاهمنامه
شرکت در کنفرانسها و سمینارها
انجام فعالیتهای اقتصادی و تجاری
ویزای توریستی B2 آمریکا
افراد با اهدافی نظیر انجام معاینات پزشکی، دیدار اقوام و دوستان، تفریح و گذران اوقات فراغت باید ویزای توریستی B2 آمریکا را دریافت کنند.
تمدید ویزای توریستی آمریکا
مدت اقامت ویزا توسط افسر و به هنگام ورود به خاک امریکا تعیین شده در نتیجه تمدید ویزای توریستی آمریکان امکانپذیر نخواهد بود.
مدارک ویزای توریستی آمریکا
به طور کلی این نوع ویزا نیازمند ارائه مدارک شغلی، مالی و شخصی بوده که تحت عنوان مدارک ویزای توریستی آمریکا شناخته میشوند. لازم به یادآوری بوده کلیه مدارک فارسی را باید از طریق دارالترجمههای رسمی به انگلیسی ترجمه کنید که این ممکن است باعث افزایش قیمت ویزای توریستی آمریکا شود. لیست مدارک ویزای ویزیتوری آمریکا را میتوان به شرح زیر ارائه داد:
a) ارائه کاورلتر
b) پاسپورت معتبر
c) اطلاعات شغلی
d) یک قطعه عکس
e) سوابق معتبر سفر
f) تکمیل فرم DS160
g) اشتغال به کار یا تحصیل
h) ارائه قرارداد اجاره یا اسناد ملکی
i) رسید پرداخت هزینه ویزای آمریکا
j) پرینت حساب و مدارک تمکن مالی کافی
k) ارائه اطلاعات هویتی نظیر وضعیت تاهل، اطلاعات فرزندان و آدرس
ویزای شغلی آمریکا (غیر مهاجرتی)
ویزای آمریکا از نوع کاری در ایران فقط شامل H-1B بوده که به آن ویزای شغلی آمریکا غیر مهاجرتی گفته میشود. در واقع متقاضیان باید از یک کارفرما در آمریکا یا یک شرکت آمریکایی پیشنهاد کاری دریافت کرده و با استفاده از آن اخذ ویزای آمریکا با دعوتنامه را در دستور کار خود قرار دهند. ناگفته نماند که این امکان وجود دارد که دانشجویان در آمریکا بتوانند ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل کنند.
در کل ویزاهای کاری مختلفی برای اشتغال در ایالات متحده وجود داشته که هر کدام از آنها دارای شرایط، هزینه و زمان پردازش متفاوتی هستند. به بیانی دیگر؛ ویزای پیشنهاد کار آمریکا باید از طرف کارفرمای آمریکایی بوده و درخواستکننده ویزای کاری بعد از دریافت ویزا؛ فقط مجاز است در شرکتی که درخواست ارائه داده است به کار مشغول شود. ذکر این نکته ضروری بوده که اعتبار ویزای شغلی آمریکا محدود است و با اتمام مدت مشخصشده اقامت، فرد میبایست این کشور را ترک کرده و یا ویزای خود را به نوع دیگری از انواع ویزای آمریکا تبدیل نماید.
انواع ویزاهای کاری آمریکا
متقاضیانی که به دنبال دریافت انواع ویزای کاری آمریکا هستند میبایست یکی از موارد زیر را انتخاب نمایند:
• ویزای TN: ویژه کارگران ماهر از کشورهای کانادا و مکزیک
• I Visa : ویژه نمایندگان رسانههای مختلف و روزنامهنگاران
• ویزای L-1: برای انتقال داخلی کارمندان با روند درخواست ساده
• ویزای L-1 : مختص نقل و انتقال داخلی کارمندان از تمامی ملیتها
• ویزایH-1B: مخصوص افراد حرفهای و افراد دارای مدرک دانشگاهی
• ویزایO-1: ویژه افرادی که دارای تواناییها و مهارتهای فوقالعاده هستند.
• ویزایC-1/D : این ویزا برای خدمه پروازهای بینالمللی یا کشتیها صادر میگردد.
• ویزای E-2: برای متخصصان، مدیران و سرپرستان شرکتهای سرمایهگذاری در ایالات متحده
• ویزای E-1 : این مجوز برای مدیران، سرپرست شرکتها و متخصصانی که خواهان راهاندازی نوعی فعالیت تجاری در این کشور بوده صادر میشود.
ویزای تحصیلی آمریکا
ارائه مدرک معتبر زبان انگلیسی با نمره مناسب به دانشگاه مورد نظر برای اخذ ویزای تحصیلی آمریکا ضروری است. توجه داشته باشید که هر دانشگاه نیز برای پذیرش دانشجویان روند مخصوص به خود را دارا هستند. در ادامه به انواع ویزای دانشجویی آمریکا به شرح زیر اشاره خواهیم کرد:
ویزای J
این ویزای آمریکا به دورههای فنی وحرفهای مربوط بوده و ویژه پزشکان، کارآموزان و اساتید دانشگاهها است.
ویزای M
این ویزا مخصوص هدفهای حرفهای و موسسات غیرآکادمیک، موسسات آموزشی حرفهای بوده که جهت گذراندن دورههای فرصت مطالعاتی از سوی کشور آمریکا صادر میگردد.
ویزای F دانشجویی
دانشآموزان و دانشجویان میتوانند برای تحصیل در دانشگاه یا کالج آمریکا، نسبت به دریافت ویزایF دانشجویی آمریکا اقدام کنند. متقاضیان میبایست در دورههای دانشگاههای آمریکا و دورههای مختلف زبان انگلیسی حضور پیدا کنند.
ویزای نامزدی آمریکا
این ویزا که به آنk1 نیز گفته میشود به وسیله آن یک شهروند آمریکایی می تواند با یک فرد خارجی نامزد کند. ویزای نامزدی آمریکا روشی برای اخذ گرین کارت آمریکا است. فرد در صورت داشتن ویزای نامزدی تنها ۹۰ روز فرصت دارد که در خاک آمریکا اقامت داشته باشد و در این بازه 90 روزه شخص باید ازدواج رسمی انجام دهد. در غیر این صورت فرد متقاضی باید به کشور خود بازگردانده شود.
مدارک لازم برای ویزای آمریکا
به صورت کلی برای اینکه بتوانید به اخذ انواع ویزای این کشور اقدام کنید لازم است که مدارک لازم برای ویزای آمریکا را بشناسید و نسبت به آمادهسازی کامل آنها اقدام نمایید. در ادامه به لیستی از مدارک مورد نیاز اخذ ویزای آمریکا اشاره خواهیم کرد:
1. پاسپورت با 6 ماه اعتبار
2. 2 قطعه عکس پرسنلی 5*5 رنگی
3. مدارک شناسایی نظیر شناسنامه و کارت ملی
4. مدارک وضعیت تاهل(سند ازدواج یا طلاق)
5. تمکن مالی (پرینت شش ماهه حساب بانکی)
6. مدارک دانشگاهی برای متقاضیان ویزای تحصیلی
7. دعوتنامه و کپی گذرنامه یا کارت ملی آمریکایی میزبان
8. مدارک سفارت (صفحه تاییدیه مصاحبه و ایمیل تاییدیه وقت سفارت)
9. مدارک مالی و اسناد مالکیت نظیر مدارک مرتبط با خرید سهام در بازار بورس، ترجمه سند ملکی، خرید اوراق مشارکت و هر گونه سرمایهگذاری مالی دیگر
10. مدارک شغلی مانند روزنامه رسمی، ترجمه گواهی اشتغال به کار، آخرین آگهی تغییرات و تصمیمات، پروانه مطب یا نظام مهندسی، حکم کارگزینی یا بازنشستگی، پروانه بهره برداری، جواز کسب، گواهی شورای اصناف و کارت پرسنلی یا بازرگانی
دلایل ریجکت شدن ویزای آمریکا
از مهمترین دلایلی که با درخواست ویزا موافقت نمیشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد که با عنوان دلایل ریجکت شدن ویزای آمریکا نیز شناخته میشوند:
• عدم تمکن مالی کافی
• عدم انجام کیفی مصاحبه
• عدم واضحبودن هدف سفر
• فقدان تاریخچه سفر مناسب
• عدم اطمینان افسر پرونده به بازگشت متقاضی
• عدم داشتن صلاحیت کافی برای ورود به آمریکا از نظر افسر
• عدم همخوانی گفتههای متقاضی با محتوای اسناد و مدارک
رفع ریجکتی ویزای آمریکا
پس از بررسی مجدد پرونده خود و لیست مدارک مورد نیاز برای رفع ریجکتی ویزای آمریکا حتما باید نامهای به سفارت آمریکا ارسال کرده و یا ایمیل اعتراضی را برای آنها بفرستید. لازم است که در این نامه یا ایمیل تجدید نظر دلایل ریجکتشدن ویزای خود را با شفافیت توضیح دهید. سپس باید نواقص را به طور کامل برطرف کرده و چنانچه نیاز به توضیح بیشتر داشته باشد میبایست آن را برای مسئول رسیدگی به پرونده خود به صورت واضح شرح دهید.