ویزای شنگن (Schengen Visa) ویزایی است که دارنده آن میتواند از راه هوا، زمین یا دریا وارد کشورهای عضو منطقه شنگن شود. این ویزا از اعتبار و ارزش بالایی در سراسر جهان برخوردار است.اعضای این منطقه هر اندازه در برابر اتباع خود وعبور ومرور آنها آسان میگیرند، در برابر شهروندان کشورهای خارج از این ناحیه که نیاز به ویزا دارند سختگیرانه رفتار میکنند. قرارداد شنگن (Schengen) نام خود را از دهکدهای به همین نام در لوکزامبورک گرفته جایی که مرز این کشور با فرانسه و آلمان تلاقی میشود. عهدنامه شینگن یک قرارداد است که در سال 1985 مابین 5 کشور(هلند، لوکزامبورک، فرانسه و بلژیک) امضا شد. بر طبق این قرارداد، ساکنان کشورهای همپیمان میتوانند بدون داشتن ویزا به کشورها این منطقه سفر کنند. بعد از گذشت چند سال پرتغال، ایتالیا، اسپانیا و یونان نیز به این قرارداد پیوستند. هماکنون 29 کشور اروپایی این قرارداد را امضا کردهاند و به آن پایبند هستند. این توافقنامه علاوه بر آسانتر کردن تردد در مرزهای داخلی اروپا، کمک کرده تا کشورها بتوانند در زمینه جذب توریست، تقویت مرزها و قوانین مربوط به مجازات مجرمان با هم همکاری گستردهای داشته باشند.
کشورهای ویزای شینگن
مجموعهای از کشورهای اروپایی که پایبند به قرارداد و توافقنامه شینگن هستند به شرح جدول زیر در اختیارتان قرار خواهد گرفت:
کشورهای | حوزه | شینگن |
اتریش | آلمان | مجارستان |
یونان | اسلواکی | بلژیک |
جمهوری چک | لیختین اشتاین | نروژ |
فرانسه | استونی | دانمارک |
لهستان | کرواسی | پرتغال |
اسپانیا | سوئد | سوئیس |
مالت | ایتالیا | لتونی |
بلغارستان | ایسلند | اسلوونی |
هلند | فنلاند | اسلواکی |
عدم محدودیت برای سفر به شینگن
افراد زیر میتوانند بدون دریافت ویزای شنگن و عدم محدودیت به کشورهای این منطقه سفر کنند.
شهروندان کشورهای اتحادیه اروپا
شهروندان کشورهای عضو منطقه شنگن
افرادی که عضو اتحادیه اروپا نبوده و دارای ویزای شنگن میباشند.
دارندگان اقامت که توسط یکی از کشورهای شنگن صادر شده است.
شهروندانی غیر از اتحادیه اروپا که نیازی به اخذ این ویزا برای سفر 90 روزه یا کمتر ندارند.
انواع ویزای شنگن
ویزای اتحادیه شنگن (Uniform Schengen Visa) یا انواع ویزای شنگن به 3 دسته تقسیم میشود:
ویزای USV در واقع همان ویزای گردشگری اروپا یا ویزای توریستی شنگن بوده که با آن میتوان به کشورهای عضو این منطقه به مدت ۹۰ روز در هر شش ماه وارد شد. زمان اعتبار اقامت در این محدوده از زمان اولین ورود با ویزای شینگن محاسبه میگردد. ویزای شینگن توریستی خود به ویزاهای A، B و C تقسیم میگردد که در ادامه به جزئیات هر کدام از آنها پرداخته شده است.
ویزای شنگن نوع A:
این نوع ویزا به ویزای ترانزیت فرودگاهی (Airport Transit Visa) یا ویزای شنگن نوع A معروف است. به این معنا که این ویزا فقط در فرودگاههای کشورهای محدوده شنگن معتبر بوده و افراد اجازه خروج از فرودگاه را به هیچوجه نخواهند داشت. افراد دارنده ویزای نوع A یا ویزای ترانزیت شنگن مبدا و مقصد سفرشان در حوزه شنگن نبوده و فقط میخواهد پروازشان را تعویض کند.
در نتیجه اگر نیاز به ویزا برای عبور از بیش از یک فرودگاه در محدوده شینگن داشته باشید، نمیتوانید از ویزای نوع A استفاده کنید. لذا باید برای اخذ ویزای شینگن نرمال نوع C اقدام نمائید. زیرا پرواز بیش از یک بار در محدوده شینگن، جزو پروازهای داخلی این حوزه به حساب آمده و نیازمند دریافت ویزای نوع C خواهد بود.
عدم نیاز به اخذ ویزای شنگن نوع A
برخی از مناصب و موقعیتها و یا داشتن ویزای آمریکا باعث میشود تا افرادی به ویزای شنگن نوع A نیاز نداشته باشند که شرح آن در پایین آورده شده است:
A. عضو پرسنل پرواز
B. دارندگان کارت سبز (Green Card)
C. دارندگان ویزای معتبر ایالات متحده
D. همسر و یا فرزند زیر ۱۸ سال یک ملیت اتحادیه اروپا
E. سیاستمداران و یا صاحبان دیپلماتیک یا پاسپورت خدمات
F. دارندگان مجوز ورود دوباره به کشور ترانزیت (ویزای های دابل و مولتیپل)
G. دارندگان مجوز اقامت در یکی از کشورهای اتحادیه اروپا، ایسلند، لیختن اشتاین، نروژ، سوئیس، موناکو، آندورا، مقدس، سن مارینو، کانادا، ژاپن یا ایالات متحده آمریکا
ویزای شنگن نوع B :
این ویزا مناسب سفرهایی است که حداکثر پنج روز طول میکشد؛ به همین دلیل مسافر بعد از گذشت 5 روز باید کشور را ترک کند. لازم به ذکر است که فرد دارنده ویزای شنگن نوع B، میتواند از چند کشور محدوده شنگن عبور کرده و به کشوری در خارج از این حوزه وارد شود.
ویزای شنگن نوع C:
افراد میتوانند به مدت 90 روز در یک بازه 180 روزه با ویزای شنگن نوع C در این منطقه رفتوآمد کند. متقاضیان این ویزا میتوانند برای اهدافی نظیر رویداد ورزشی، رویداد فرهنگی، گردشگری و بازدید از آشنایان خود در کشورهای عضو این ویزا را دریافت نمایند. ازینرو ویزای نوع C با توجه به شرایط درخواست کننده به 3 دسته قابل تقسیم است:
• ویزای یک بار ورود (Single-Entry):
اگر بخواهید تنها یک بار به یکی از کشورهای حوزه شینگن ورود داشته باشید؛ ویزای یک بار ورود یا سینگل اینتری را باید دریافت کنید. توجه داشته باشید که پس از خروج از آن کشور ویزای فرد باطل خواهد شد. ویزای سینگل شنگن با برچسب ویزا یا نوشته NUMBER OF ENTRIES نمایش داده میشود.
• ویزای دوبار ورود شنگن (Double-Entry):
دارندگان این ویزا می توانند تا زمان اعتبار ویزا و در بازه 180 روزه دو بار به کشورهای منطقه شنگن وارد شود. این ویزا با برچسب ویزا یا نوشته NUMEBR OF ENTRIES 2 نمایش داده میشود.
• ویزای چند بار ورود (Multiple-Entry):
با ویزای مولتی شنگن، میتوانید به دفعات و به مدت حداکثر 90 روز به ازای هر 6 ماه از سال، به کشورهای حوزه شنگن وارد شوید و آن را ترک کنید. ویزای مولتی شنگن با برچسب ویزا یا نوشته ENTRIES MULTI NUMBER نمایش داده میشود.
ویزای شنگن نوع D (National Visa):
افرادی که در دوره زمانی مشخصی برای اهداف خاصی مانند تحصیل،کار و یا اقامت دائم قصد سفر به یکی از کشورهای اروپایی را دارند میبایست ویزای شنگن نوع D یا ویزای ملی این حوزه را دریافت نمایند.
ویزای نوع D به دو صورت یک بار ورود و یا چند بار ورود صادر میشود. پس از پایان مدت اعتبار آن نیز مسافر باید به کشور خود باز گردد.
ویزای یک بار ورود و چند بار ورود عبارت اند از :
• ویزای شنگن نوع D یک بار ورود (سینگل):
کسانی که در مدت زمان محدودی قصد اقامت برای استفاده از خدمات درمانی کشورهای حوزه شنگن را دارند و پس از آن به کشور خود باز خواهند گشت به ویزای شنگن نوع D یک بار ورود نیاز دارند.
ویزای شنگن نوع D چند بار ورود (مولتی):
درخواستکننده و متقاضیان با داشتن ویزای چند بار ورود نوع D بدون نیاز به ویزای دیگری و عدم محدویت میتوانند به تمامی کشورهای حوزه شنگن سفر کنند.
افراد واجد شرایط ویزا شینگن نوع D چند بار ورود
کسانی که بنا بر الزامات پزشکی قادر به ترک منطقه شنگن نخواهند بود.
ورزشکاران، هنرمندان و متخصصانی که برای ارائه مهارت خود به محدوده شینگن سفر می کنند.
دانشجویان بین المللی که برای پروژه های علمی و اهداف پژوهشی به مدت کمتر از یک سال به این محدوده سفر می کنند.
افرادی که جهت اشتغال یا پژوهش در موسسات معتبر به منطقه شنگن مسافرت میکنند.
دانشجویانی که هدف شرکت در دورههای آموزشی یا پژوهشی در یکی از کشورهای شینگن را دارند. در این صورت ویزای یکساله به آنها اعطا میگردد که قابلیت تمدید نیز خواهد داشت.
ویزای شنگن نوع اعتباری منطقه محدود یا (Limited Territorial Validity) یا (LTV):
این نوع ویزا در شرایط خاصی مانند پناهندگانی که بدون مدارک معتبر وارد منطقه شنگن شدهاند صادر میشود. ویزای شنگن نوع اعتباری منطقه محدود جزو ویزاهای موقتی بوده و مسافر تنها مجاز است تا به همان کشوری که از آن ویزا دریافت کرده یا در چند کشور محدود دیگر ناحیه شنگن که در زمان دریافت ویزا مشخص شده تردد کند. مدت زمان اعتبار این ویزا بر اساس شرایط متقاضی متغییر است و به دو صورت ویزای ترانزیت و یا ویزای کوتاه مدت برای افراد صادر میشود.
شرایط اخذ ویزای شنگن
برای داشتن ویزای شنگن در سال 2024 که توسط اتحادیه اروپا تعیین شده باید شرایط خاصی داشته باشید. البته ناگفته نماند که حتی با اخذ ویزای شنگن، ورود شما به یک کشور از این حوزه تضمین شده نیست و در نهایت مامورین مرزی آنها تصمیمگیرنده هستند! در ادامه به اصلیترین شرایط و سریعترین راه اخذ ویزای شینگن خواهیم پرداخت:
• داشتن گردش حساب بالا
ارائه گردش حساب مالی شش ماه اخیر از حساب بانکی متقاضیان برای درخواست ویزای شینگن یکی از الزامات مهم است. در این راستا افسران ویزا میانگین مبالغ واردشده و خارجشده را در ۶ ماه اخیر محاسبه کرده و سپس طبق آن برای دادن و یا عدم اعطای ویزا تصمیمگیری نهایی را انجام خواهند داد.
تعیین هدف متقاضی از سفر
یکی از مهمترین شرایطی که میتواند افسر پرونده را برای اعطای ویزا به متقاضی اقناع کند تعیین هدف از مسافرت به حوزه شنگن است. لذا چنانچه با هدف توریستی میخواهید به منطقه شینگن سفر کنید، میتوانید یک برنامه سفر شامل جزئیات دیدار از کشور مورد نظر را نیز به مدارکتان خود اضافه کنید.
• وجود تمکن مالی کافی
اطمینان حاصلکردن افسران ویزا از داشتن تمکن مالی کافی و مناسب متقاضیان در پرداخت هزینههای اقامت و مخارج روزانه از دیگر شرایطی است که میبایست مورد توجه قرار گیرد. این مهم است تا درخواستکنندگان با مشکلی مواجه نشوند و در پرداخت این هزینهها از شخص دیگری کمک نگیرند.
مراحل دریافت ویزای شینگن
اولین مرحله
متقاضیان در مرحله اول باید هدف از سفر و نوع ویزای خود را مشخص کرده؛ چرا که با توجه به درخواست آنها ویزاهای متفاوتی صادر میشود. برای مثال ویزای کاری یا تجاری، ویزای فعالیتهای ورزشی یا فرهنگی، ویزای رسمی، تحصیلی، توریستی، ویزای ملاقات با خانواده یا دوستان و ویزای علمی.
دومین مرحله
در این مرحله و بعد از مشخصکردن کشور مقصد، باید از طریق سفارت یا یکی از کنسولگریها و یا مرکز ویزای که وابسته به کشور مقصد است برای دریافت ویزا شینگن اقدام کنید. اما در صورتی که بخواهید به بیشتر از دو کشور منطقه شنگن مسافرت نمایید، باید درخواست خود را به سفارت کشوری که اکثر روزهای سفرتان را در آنجا خواهید ماند ارائه دهید. در صورت مشخصنبودن مدت اقامت شما در هر یک از کشورها، میتوانید درخواست اخذ ویزا شینگن را به سفارت یا مرکز ویزای کشور که مقصد اولتان بوده ارائه نمایید.
سومین مرحله
با توجه به اینکه فرآیند اخذ ویزا زمانگیر بوده لذا باید مناسبترین زمان را برای درخواست ویزا پیدا کنید. بهترین زمان برای ارائه درخواست ویزا سه ماه قبل از شروع سفر و دیرترین زمان نیز 15 روز قبل از شروع سفر خواهد بود.
چهارمین مرحله
گرفتن وقت سفارت از کشور مقصد به صورت آنلاین یا حضوری
پنجمین مرحله
دانلود و تکمیلکردن فرم درخواست ویزای شنگن
ششمین مرحله
آمادهکردن مدارک مربوطه
هفتمین مرحله
بعد از انجام مراحل بالا، وقت مصاحبه مشخص گردیده و باید همراه با مدارک لازم در تاریخ تعیینشده به سفارت مورد نظر مراجعه کنید. در طول فرآیند مصاحبه از شما سوالاتی ار قبیل محل اقامت، هدف و برخی از جزییات سفر پرسیده خواهد شد که پاسخ های شما باید با پاسخ های فرم پرشده شما همخوانی داشته باشد.
هشتمین مرحله
پراخت هزینه ویزا که با توجه به سن و وضعیت فرد متقاضی متفاوت است.
مرحله نهایی
بعد از بازه زمانی 15 تا 30 روز و بررسی درخواست متقاضیان توسط سفارت، نتیجه درخواست ویزا اعلام خواهد شد.
مدارک لازم برای ویزای شینگن
مدارک مالی
پرینت گردش مالی 3 ماهه و موجودی یا مانده حساب بانکی که مشخص میکند چه مبالغی وارد حساب شده و چه مدت در حساب متقاضیان مانده است. هر اندازه مبلغ ورودی به حساب مسافران منظمتر و مدتزمان بیشتری در حساب باقی بماند، شماره حساب ارائهشده دارای اعتبار و ارزش بالاتری خواهد بود. همچنین مانده حساب درخواستکنندگان نباید کمتر از 100 میلیون تومان باشد. این مبلغ مشخص میکند که شما توانایی تامین هزینههای سفر خود را به اروپا دارید. توجه داشته باشید در زمان مراجعه به سفارت این مقدار در حسابتان موجود بوده و یا نامه اسپانسرشیب (دریافت حمایت مالی در حین سفر) از طرف فردی مقیم حوزه شنگن به آن پیوست گردیده باشد. ناگفته نماند که رسید پرداخت هزینه ویزای شنگن نیز جزو مدارک مالی محسوب میشود.
مدارک شغلی
مدارک شغلی مناسب و معتبر و سابقه شغلی شما یکی از مهمترین معیارهای صدور ویزای شنگن بوده و هر چقدر قویتر باشد شانس موافقت با درخواست ویزا بیشتر از حد انتظار خواهد بود. لیست مدارک شغلی به شرح زیر است:
1. سابقه بیمه
2. جواز کسب
3. پروانه طبابت
4. روزنامه رسمی
5. پروانه بهرهبرداری از واحد تولیدی
6. ارائه نامه اشتغال به تحصیل برای دانشجویان
7. ارائه پروانه بهرهبرداری برای صاحب مشاغل تولیدی
8. شماره نظام پزشکی، نظام مهندس و یا کانون وکلا دادگستری
9. ارائه گواهی اشتغال به کار و یا سایر مدارک شغلی همسر برای خانمهای خانهدار
10. نامه 3 ماهه آخر بیمه تامین اجتماعی و یا بیمههای دیگر (بیمه بانکها و یا سازمانهای خاص)
11. برای متقضایان با شغل آزاد، پراوانه کسب و سوابق آخرین پرداختهای مالیاتی به مهر اداره مالیات
12. اگر کارمند هستید، نامه اشتغال به کار در سربرگ رسمی (همراه با امضای مدیر عامل و ذکر سمت شغلی، حقوق ماهانه و مدت زمان اشتغال به کار) تاکید بر سابقه سفر و تمکن مالی کافی
مدارک ملکی
مدارک ملکی در واقع تمامی املاک و مستغلاتی هستند که به نام متقاضی بوده و اسناد مالکیت آنها وجود دارد.این مدارک عبارتاند از:
1. سندهای مشاعی
2. مبایعهنامههای دارای کد رهگیری
3. اصل سند انواع ملک (مسکونی، تجاری و …) و یا سند واحدهای تجاری، صنعتی و تولیدی همچون مرغداری، کارخانه و یا کارگاه تولیدی باشند.
پاسپورتهای قدیم و پاسپورتهای جدید
رزرو بلیط، واچر هتل و بیمه مسافرتی:
یکی دیگر از مدارک لازم برای دریافت ویزای شنگن ارائه رزرو بلیط رفت و برگشت، واچر هتل محل اقامت (برای تمام شبهای اقامت در اروپا) و بیمه مسافرتی با پوشش حداقل 30000 یورو برای هر مسافر است (۵۰ هزار یورو برای برخی کشورها).
دو قطعه عکس جدید
ترجمه شناسنامه
رضایت نامه محضری والدین برای افراد زیر 18 سال
توصیه نامه از استاید دانشگاه برای دانشجویان
کشورهای معاف از ویزای شنگن
برای اطلاعات بیشتر و افزایش آگاهی عزیزان و کاربران گرامی در ادامه لیستی از کشورهای معاف از ویزای شنگن به اشتراک گذاشته میشود:
آلبانی آندورا آنتیگوا و باربودا آرژانتین استرالیا
باهاما باربادوس بوسنی و هرزگوین برزیل کانادا
شیلی کلمبیا کاستاریکا دومینیکا السالوادور
جورجیا گرنادا گواتمالا ایالت واتیکان هندوراس
اسرائیل ژاپن کیریباتی مقدونیه (FYROM) مالزی
جزایر مارشال موریس مکزیک میکرونزی مولداوی
موناکو مونته نگرو نیوزلند نیکاراگوئه پالائو
پاناما پاراگوئه پرو ساموآ سان مارینو
سیشل صربستان سنگاپور سلیمان جزایر کره جنوبی
سنت کیتز و نوویس سنت لوسیا سنت وینسنت و گرنادینها تیمور شرقی تونگا
تووالو اوکراین امارات متحده عربی اروگوئه واناتو
ونزوئلا
دلایل ریجکتی ویزای شنگن
ممکن است درخواست ویزای متقاضی به دلایل مختلف رد شود که مهمترین دلایل ریجکتی ویزای شینگن را میتوان به صورت زیر دستهبندی کرد:
مدارک جعلی
سابقه مجرمانه
تمکن مالی پایین
بیمه مسافرتی نامعتبر
دعوتنامه غیرقابلقبول
مدارک شناسایی نامعتبر
عدم اعتبار کافی پاسپورت متقاضی
دلایل ناکافی برای بازگشت به کشور
ارائهندادن دلایل کافی برای هدف سفر
ناقصبودن مدارک اصلی درخواست ویز